Vad är fascia? 

"It´s not about how deep you go. It´s about how you go deep"
- Ida Rolf

En del har aldrig hört talas om fascia. Men de allra flesta vet vad bindväv är. En stödjevävnad i kroppen, runt muskler, organ, kärl, nerver ja all annan vävnad i kroppen har bindväv runt sig. Den fungerar som formgivare och skapar glidytor. Diskussioner pågår fortfarande kring hur vi ska definiera fascia och bindväv, men i stort sett kan vi säga att det är samma sak.

I anatomiböckerna ser vi ofta bindväven som en vit hinna, något som sitter runt och i musklerna och som övergår till att bli senor, som i sin tur möter skelettet och dess hinna. Problemet är att de illustrationerna missar något mycket viktigt. Att bindväv/fascia är ett enda sammanhängande system genom hela kroppen. Den sammanlänkar oss och vi är helt beroende av vår fascia för att kunna utföra rörelser. Hur den mår, avgör hur vi kan röra oss, och därmed också hur vi mår.

 

 

Om du vill boka en personlig träning eller behandling, klicka på knappen här nedan. Vill du hellre boka en plats på gruppträning i yoga eller pilates, gå till schemat på www.studioflow.se.

Boka